Forsker: Stop tilskud til hybridbiler

0
807
hybridbiler

Afgiftslettelsen til hybridbiler bør fjernes, så elbilerne står som det oplagte valg. Det er beskeden fra professor i energiplanlægning.

Hybridbiler: Der er mange spørgsmål, der melder sig, hvis du overvejer at købe en ’grøn’ bil den kommende tid. Men her er lidt hjælp at hente. Avisen.dk har bedt en af Danmarks førende forskere, Brian Vad Mathiesen, professor i energi-planlægning på Aalborg Universitet, gøre os lidt klogere på spørgsmålet om el-, hybrid- eller brintbil.

Professoren har ikke høje tanker om det grønne ved de såkaldte plugin-hybrider – på dansk ladehybrider.

På spørgsmålet, om hybridbiler er klimavenlige svarer han:

”Nej. Problemet er, at der ikke er nogen garanti for, at de kører på el. Der er ikke nogen undersøgelser, der viser, at man bruger elmotoren størstedelen af tiden. Alligevel er der samme afgiftslettelse, som der er på elbiler,” siger han og fortsætter:

”Det er ikke fornuftigt efter min mening. Når vi giver et tilskud, som en afgiftslettelse jo er, skal vi være helt sikre på, at vi giver den til den rigtige løsning, som gør bilerne grønne. Jeg mener derfor, at vi skal sætte en stopper for tilskuddet til hybridbiler og satse fuldt ud på elbilerne,” siger han til Avisen.dk.

Tror ikke på brintbiler

Brian Vad Mathiesen tror desuden heller ikke på at brintbiler er fremtiden.

”Jeg tror på el,” siger han.

”Brintbilerne har det problem, at omkostninger og tab er alt for store. Tabet ved at lave brint er simpelthen for stort, i forhold til blot at bruge el direkte.”

Professoren fra Aalborg Universitet, slår fast, at elbilerne er de mest klimavenlige.

”Der findes utallige undersøgelser, og de viser entydigt, at går vi i retning af elbiler, så er der en kæmpestor miljø- og klimagevinst. Det kræver naturligvis noget at producere batteriet, men det gør ikke elbilerne sorte. Så bekymringer om at elbiler ikke skulle være miljøvenlige, kan jeg helt afkræfte. Med nye batterier er der endda udsigt til, at de kan produceres uden sjældne jordarter, og vi bliver også hele tiden bedre til at genanvende batterierne.”

Købe nu eller vente?

Det rigtigt svære spørgsmål har vi gemt til sidst.

Skal jeg købe elbil nu?

”Hvornår man køber elbil afhænger i høj grad af, hvornår man føler sig tryg til det. Jeg tænker ikke, at der dumper nogle nye, skelsættende teknologier ned fra himlen de næste par år. Men der vil komme helt absurd mange nye elbil-modeller ud de kommende år, og derfor kan der naturligvis godt være en overvejelse i at vente lidt, hvis man vil se om en anden model passer bedre til det behov, man har,” siger Brian Vad Mathisen til Avisen.dk

Hvis man er usikker på model eller teknologi, foreslår han, at man leaser en elbil i for eksempel tre måneder, for på den måde at blive klogere på, om det hænger sammen for en.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here