Rekord-overskud for Tesla

0
tesla overskud

Efter mange år med røde tal på bundlinjen kom Tesla ud af årets første kvartal med rekord-overskud og rekord-omsætning. Især kineserne køber.

Tiltroen til Tesla varierer voldsomt. Nogle afskriver den californiske elbils-producent som en døgnflue, betragter grundlægger Elon Musk som en fantast og spekulerer i Tesla-aktiens nedtur. Andre betragter Tesla som vor tids svar på Ford T, Musk som en Messias og investerer så heftigt i foretagendet, at Tesla i dag trods sin beskedne produktion er verdens højest værdisatte bilproducent.

Hvem der får ret, er svært at afgøre. Men efter mange vanskelige år ser fremtiden unægtelig lysere ud for Tesla og Elon Musk: Sidste år fik selskabet sit første overskud nogensinde, og de gode takter fortsætter i første kvartal af 2021. Her blev salget mere end fordoblet til næsten 185.000 biler, omsætningen blev lige knapt fordoblet til 64 milliarder danske kroner, mens resultatet på bundlinjen blev et plus på knapt 2,7 milliarder kroner. Samtlige tal er nye, positive rekorder for Tesla.

Kvartalsregnskabet har da også høstet anerkendelse i branchen.

”Det er nærmest ironisk, at en bilproducent kendt for at fremstille computere på hjul, kan opnå så stærkt resultat i et kvartal, hvor andre bilproducenter har været hårdt plaget af mangel på computerchips,” lyder kommentaren fra Jessica Caldwell fra analysefirmaet Edmunds.

”2021 var udset til at blive et særligt udfordrende år for Tesla, fordi der kommer en stribe af ’Tesla-dræbere’ på markedet. Men de ser ud til at blive bremset af chip-mangel. Det kan godt være, at Tesla ikke vinder maratonløbet for elbiler, men de løber altså fortsat langt foran konkurrenterne,” konkluderer hun.

Vil være verdens mest solgte bil

Skal vi tro Elon Musk er der flere gode nyheder på vej fra Tesla. Senere i år åbner en ny fabrik i Texas, derefter følger mærkets første europæiske fabrik i Tyskland. Allerede i år skal produktionen øges med 50 procent og i 2022 forventer Musk, at crossoveren Model Y bliver intet mindre end verdens mest solgte bilmodel.

Derudover er der opdaterede udgaver af de store og profitable Model S og Model X modeller på vej i løbet af kort tid.

Det er især købestærke kinesere, der er med til at trække Tesla-salget op. Men generelt noterer Tesla stigende interesse for elbiler verden over. ”Stadig flere kunder er villige til at skifte til elbiler”, udtaler Tesla i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Salg af miljøkreditter til andre bilproducenter luner også godt i regnskabet: For at overholde EU’s krav til et bilmærkes gennemsnitlige CO2-udledning på tværs af alle modeller, er flere bilfabrikker nødt til at købe ’CO2-kreditter’ hos Tesla. Alene i første kvartal lagde bilmærker som Fiat-Chrysler 3,2 milliarder kroner hos Tesla for at slippe for miljøbøder i EU.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation