Slut med Saab som bilmærke

3

Svensk-kinesiske NEVS AB markedsfører sin første elbil-model 9-3 under det nye brand NEVS – flyfabrikken Saab beholder navnet for sig selv.

”NEVS vision er at udvikle mobilitet, der understøtter en mere bæredygtig fremtid ved at fokusere udelukkende på elbiler og tilhørende mobilitetsløsninger. For at understøtte denne vision har NEVS valgt en ny varemærkeidentitet.”

Sådan lyder den officielle forklaring fra NEVS (National Electric Vehicle Sweden), der opstod på resterne af den konkursramte Saab koncern i 2012, på, at virksomhedens første bilmodel, elbilen 9-3 (bygger på platformen fra den aldrende Saab 9-3 model), der lanceres i løbet af 2017, vil blive markedsført og solgt under navnet NEVS.

”Med al respekt for vores historie og vores arv vil vi anerkendes som os selv – en bæredygtig leverandør af mobilitetsløsninger, som er fast besluttet på at skabe et bedre miljø gennem en fokuseret vækstplan med et eget varemærke som hjørnesten,” siger Mattias Bergman, direktør i NEVS i en pressemeddelelse, der lyder meget som om, marketingafdelingen har været medforfatter.

En anden – og sandsynligvis mere korrekt – årsag til at Saab-navnet droppes er nok, at Saab flyfabrikken, ikke ønsker at lade NEVS anvende Saab-brandet i bilindustrien.

Uanset forklaringen betyder det altså, at NEVS ikke længere benytter Saab som varemærke og at bilmærket Saab dermed er endeligt lagt i graven.

”Det er en bet for NEVS i et marked, hvor der allerede findes rigeligt med bilmærker, siger redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling. Han sammenligner situationen med dengang VW købte Rolls-Royce fabrikken men glemte at sikre sig rettighederne til selve navnet.

Selve det at have et etableret varemærke er blandt Saab-fabrikkens største aktiver. Omvendt har Saab-navnet trods alt kun begrænset værdi blandt en lille skare entusiaster i dag, så skaden er nok til at overskue. Uanset om navnet er Saab eller NEVS, bliver det op af bakke for det lille bilmærke,” vurderer Jens Velling.

NEVS’ langsigtede forretningsmål globalt har Kina som det højest prioriterede og vigtigste marked de kommende år. NEVS arbejder derfor på at skabe en stærk base for væksten i Kina gennem samarbejde med førende aktører inden for mobilitetsløsninger, oplyser virksomheden.

NEVS har allerede indgået flere rammeaftaler. Blandt andet et strategisk samarbejde med Panda New Energy på levering af 150.000 model 9-3 elbiler og yderligere 100.000 el-køretøjer til transport og logistik, samt et samarbejde med kinesiske State Grid, verdens største elselskab.

Læs også:

Fy fan – Saab må ikke hedde Saab 

Kinesisk gigantordre på Saab 9-3 elbiler 

Saab-ejer får papir på tung partner 

Fakta om NEVS
NEVS blev grundlagt i 2012 og erhvervede hovedparten af rettighederne i Saab Automobiles konkursboet. Firmaet ejes af National Modern Energy Holdings Ltd, Tianjin Binhai Hi-Tech Industrial Development Area (THT) og State Research Information Technology Co, Ltd (SRIT).

NEVS hovedkontor og center for forskning og udvikling ligger på den tidligere Saab-fabrik Trollhättan, Sverige. NEVS produktionslinjer ligger dels i Trollhättan, dels i Tianjin, Kina, hvor der også er et forsknings- og udviklingscenter tilknyttet, dels i Fujian, Kina.

[email protected]

3 KOMMENTARER

 1. Hej hvilkenbil.dk!

  Tænker tiden er inde til en brugttest af SAAB ? Herunder seneste 9-5 ?

  Der er virkelig gode biler til pengene derude !!

  Tak for et godt magasin!

  mvh
  Claus

 2. “At bilmærket Saab dermed er ENDELIGT lagt i graven”, er det ikke lidt hårde ord.

  Hilsen stor Saab-entusiast.

  • Jo, det er hårdt – også for os, for vi sætter faktisk stor pris på det svenske bilmærke, der har begavet os med mange skønne og ikkemindst anderledes biler gennem årene. Alt tyder bare på, at det er den (sørgelige) sandhed. Med venlig hilsen, Jens Velling, redaktør, hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation