Smæk til populær ’danskerbil’ i crashtest

2
i10 crashtest

Den nye Hyundai i10 får kun tre ud af fem stjerner i Euro NCAPs crashtest. Andre danskerfavoritter som Audi A3 og Seat Leon får topkarakterer.

Den nyeste udgave af mikrobilen Hyundai i10 slipper ikke helt godt fra mødet med muren i Euro NCAPs nyeste crashtest. I den klassiske frontaltest, hvor kun en del af fronten rammer muren, bedømmer Euro NCAP beskyttelsen af førerens brystkasse til at være ’svag’. Samtidig har Hyundai sparet en ny type airbag mellem forsæderne væk, der skal yde ekstra beskyttelse ved sidekollisioner. Det trækker også ned. Endelig opdager den automatiske nødbremse i i10 ikke altid bløde trafikanter og så falder crashtestorganisationens hammer: Hyundai må nøjes med tre ud af fem stjerner til deres nye mikrobil.

Det er den hidtil laveste bedømmelse nogen bil har fået af Euro NCAP i år, og det udløser også kritik fra Euro NCAPs eneste danske medlem:

”Det er ærgerligt, at Hyundai har sparet og ikke forsynet i10 med en bedre nødbremse som i den lidt større i20-model. Fordi bilen er lille, behøver sikkerheden ikke at være dårligere end i andre biler,” siger FDM’s repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen til fdm.dk.

Lidt bedre går det for en anden lille bil, der nok er meget omtalt, men som næppe får samme udbredelse som Hyundai i10. Det gælder den lille elbil Honda e, der får fire stjerner i Euro NCAPs crashtest.

Problemet er det samme. Honda e’s nødbremse kan ikke altid ’se’ bløde trafikanter og der er heller ikke blevet råd til en airbag mellem forsæderne. Til gengæld er den grundlæggende beskyttelse i sammenstød lidt bedre end i i10, og det udløser den fjerde stjerne. Et resultat som Søren W. Rasmussen kalder ’acceptabelt’.

Der er topkarakter til Seat Leon i crashtesten. Bemærk airbaggen mellem forsæderne – den trækker karakteren op.
Søsterbiler præsterer forskelligt

To nye udgaver af to biler, der sædvanligvis sælger godt herhjemme, får dog begge topkarakteren fem stjerner og pæne ord med fra Euro NCAP.

Den ene er Audi A3, der generelt yder god beskyttelse og samtidig både har en effektiv automatisk nødbremse samt den nye airbagtype mellem forsæderne. Euro NCAP løfter dog et enkelt øjenbryn over beskyttelsen af føreren i frontalkollisioner, der er set bedre i klassen.

Interessant nok er det lige præcis her, at Seat Leon klarer sig bedre. Helt præcist får den scoren 92 pct., mens A3 må nøjes med 89 pct. Og det er en smule pikant, da de to biler kommer fra samme VW-koncern og er baseret på samme, grundlæggende platform.

Sidst, men absolut størst, har Euro NCAP også sendt et par SUVere af den velvoksne type mod muren. Den holdt, men det må have været noget af et brag, da Land Rover Defender og Kia Sorento ramlede ind i den faste barriere.

Begge biler får topkarakteren fem stjerner, men også en løftet pegefinger: De enorme og tunge biler er – ikke spor overraskende – for hårde ved modparten, det være sig andre biler eller bløde trafikanter. Det kan man jo så passende tænke lidt over, når man kører rundt i sin rullende fæstning. Godt for dig, men ikke for alle andre…

Du kan læse Euro NCAPs fulde vurderinger ved at benytte disse links:

Crashtest af Hyundai i10 og fem andre biler

Audi A3

Honda E

Hyundai i10

Kia Sorento

Land Rover Defender

Seat Leon

jensv@hvilkenbil.dk

2 KOMMENTARER

  1. Hvordan er det nu med afgiftsreduktion i registreringsafgiften for fem stjerner efter omlægningen? Kan hvilkenbil.dk svare på det?

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation