Er Tesla færdig med store prisnedsættelser?

1
91
prisnedsættelser

Det kan være slut med flere prisbomber fra Tesla. ”Vi nærmer os den naturlige grænse”, fastslog ledelsen på årligt investormøde.

Kan Tesla blive ved med at sætte priserne ned på deres elbiler?

Spørgsmålet optager både bilkøbere og Teslas konkurrenter i nærmest sygelig grad. Men også meget forståeligt efter at Tesla har rystet markedet for elbiler med den ene prisbombe efter den anden gennem det seneste år.

Men priserne på Tesla elbiler har måske nået det absolutte lavpunkt. På gårsdagens stort anlagte investormøde, hvor Teslas ledelse gjorde status over finansåret 2023, var der som sædvanligt et par interessante udtalelser fra Elon Musk og Co.

Tesla lykkes fortsat med at nedbringe de samlede omkostninger per produceret bil. Faktisk nåede den såkaldte COGS (Cost Of Goods Sold per vehicle) rekordlave 36.000 dollars i fjerde kvartal af 2023. Det er en reduktion på ca. 10 procent sammenlignet med for et år siden. I den forbindelse skriver Tesla til investorerne, at ”Selv om vi nærmer os den naturlige grænse for at reducere omkostningerne ved vores eksisterende modelprogram, fortsætter vi med at fokusere på yderligere omkostningsbesparelser i alle led af produktionen, fra råmaterialer til levering.”

Spil om ‘håndører’

Det spændende her er første del af sætningen om den ’naturlige grænse’. Den fastslår, at Tesla næppe kan finde flere store besparelser på de nuværende bilmodeller. Og dermed næppe er på vej med flere af de helt store prisnedsættelser.

Direkte adspurgt af en analytiker under investormødet om Tesla kan fortsætte med at sætte priserne ned i ”samme tempo som nu”, svarede Teslas økonomidirektør Vaibhav Taneja, at ”det er blevet et spil om håndører.”

”Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan reducere omkostninger,” uddybede han og tilføjede, ”at man ikke skal forvente prisreduktioner på samme niveau som tidligere.”

Mens Tesla ikke direkte udelukker yderligere prisnedsættelser, siger firmaet altså tydeligt til investorerne, at man får svært ved at gøre produkterne billigere. Dermed vil indtjeningen komme under pres, hvis Tesla bliver ved med at sætte priserne ned.

Stor betydning for efterspørgsel

Omvendt lagde Tesla-ejer Elon Musk ikke skjul på, at man betragter sine aggressive prisnedsættelser som en succes:

”Vi har lært, at selv mindre ændringer i prisen har stor betydning for efterspørgslen. Meget stor,” sagde Musk til investorerne.

På mødet fremlagde Tesla dog også planer om, hvordan man vil øge både produktion og indtjening yderligere. Det skal ske ved hjælp af en ny basismodel, baseret på en ny platform, der skal reducere produktionsomkostningerne markant. Ifølge Tesla vil man ”revolutionere måden, man bygger biler på.”

På længere sigt bliver det ny teknologi, der skal drive indtjening og omsætning frem for fortsatte prisnedsættelser af de eksisterende bilmodeller.

jensv@hvilkenbil.dk

1 COMMENT

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here