Mindfulness øger dit fokus bag rattet

0
558
mindfulness

Mindfulness rykker ind i bilerne: Ford præsenterer Kuga konceptbil, der kan mindske stress og gøre dig til en bedre bilist.

De fleste – ikke mindst bilister med daglig køkørsel – kan nikke genkendende til en travl hverdag. Om det er jobbet, familielivet eller noget helt tredje, så oplever langt de fleste at have mange bolde i luften samtidig.

På den internationale udstilling IAA Mobility i München i starten af september præsenterede Ford derfor en Mindfulness Concept Car, der efter sigende kan mindske stress, og i sidste ende gøre dig til en endnu bedre bilist.

Den nye Mindfulness Concept Car er en videreudvikling af den populære Ford Kuga, der med nye funktioner og teknologier anvender mindfulness under kørslen.

”Mindfulness hjælper mennesker til at blive mere fokuserede, roligere og mere klare i tankerne. Når du sidder bag rattet, kan mindfulness også hjælpe dig til at blive en endnu bedre bilist. Du bliver mere opmærksom, reagerer hurtigere og samtidig reducerer du risikoen for at blive distraheret.” Det siger forfatter og underviser i mindfulness, Mark Coleman, der står bag en meditationsguide til den nye Ford Mindfulness Car Concept.

En bil er i sig selv ikke mindful, men vores adfærd i bilen og brug af den kan gøre det til en mindful oplevelse, lyder det fra Ford. Med den nye konceptbil opfordrer bilproducenten til større bevidsthed om, hvordan vi gør brug af mindfulness i hverdagen – for eksempel ved hjælp af unikke features og teknologier.

mindfulness
Tid til køreyoga? Ford vil have mindfullness med ind i bilerne.

”Vi viser vores kunder nye måder at være mindful på – også mens de kører i deres Ford, siger Mark Higbie, senior adviser, Ford Motor Company.

Den rette stemning i kabinen

Så snart du sætter dig ind i koncept-bilen har du mulighed for at have indflydelse på stemningen under din køretur. Har du for eksempel netop haft en kaotisk og travl morgen med aflevering af børn, kan du sætte dig ind i bilen og nyde roen til afslappende toner fra B&O højtalerne i sædets nakkestøtte. Med B&O Beosonic equalizeren kan du vælge lyd ud fra dit humør -’bright’, ’energetic’, ’relaxed’ eller ’warm’.

Du kan også vælge mellem skræddersyede playlister, som tager udgangspunkt i, hvor du kører. Hvis du kører ved vandet, kan du for eksempel lytte til rolige bølgeskvulp.

Du også bestemme belysningen i bilen – om du ønsker en lys morgenfølelse, en beroligende blå himmel eller en stjerneklar nat.

Observerer vejrtrækning og hjerterytme

På baggrund af sensorer i førersædet er det muligt at observere førerens vejrtrækning og hjerterytme, der så kan influere på klimaanlægget.

For eksempel ved kødannelse eller andre situationer, hvor førerens vejrtrækning er hurtigere end normalt grundet stresspåvirkning, kan klimaanlægget stimulere og simulere dybe vejrtrækninger, der i sidste ende gør føreren mere afslappet.

I lignende situationer med øget vejrtrækning, for eksempel hvor førerassistanceteknologien har hjulpet med at forhindre en mulig ulykke ved automatisk opbremsning, vil klimaanlægget udover at simulere de dybe vejrtrækninger også lukke kølig luft ud i kabinen.

Powernap eller meditation og yoga

På de helt hårde dage, hvor der skal mere til at få dig ned i gear, er bilens ’Powernap-funktionen’ guld værd. Den er også anvendelig på de lange køreture, hvor du kan holde ind til siden, lægge sædet helt ned, tilpasse nakkestøtten og få en tiltrængt pause i rolige omgivelser.

Det er også muligt at vælge guides med meditation og yoga, når bilen er parkeret.

En ren oplevelse

Endelig bidrager Fords Mindfulness Concept Car også til hygiejnen.

Når bilen låses op med nøgle eller app, sendes frisk og ren luft ind i bilen via klimaanlægget. Særlige luftfiltre hjælper med at fjerne støv, lugt og andre partikler.

UV-C lysdioder giver bakterier på telefoner, skærme og andre overflader kamp til stregen, hvilket bidrager til en endnu renere kabine.

Hvornår vi ser mindfulness-elementerne integreret i produktionsklare biler, oplyser Ford ikke.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here