Politihundene skal køre Volvo

0
politibil

Ny politibil: I foråret 2021 kan de første danske politihunde hoppe ind i de første af i alt 490 styk Volvo V90 til dansk politi.

I Sverige har de kørt i flere år, i Norge et par år, og nu kommer Volvo V90 også til Danmark som politibil. Volvo har nemlig vundet udbuddet over ni konkurrenter. Altså også over Ford, der i en årrække har leveret Mondeo stationcar som transportmiddel til politihundene.

Dermed er Volvo tilbage som tjenestevogn hos det danske politi. I 1960’erne og et par årtier frem var bl.a. Amazon, 240’eren og som hundebil 245’eren vældig populære, hvilket man kan blive mindet om, hvis man skulle falde i en Olsen Banden-film.

Politiets V90’er bliver en B5 AWD Momentum – en diesel mild-hybrid med 235 hk plus 14 hk fra elmotoren, 8-trins automatgear og en acceleration fra 0 til 100 km/t på godt syv sekunder. Volvo har vedtaget at begrænse bilparkens tophastighed til 180 km/t, men mon ikke man de-aktiverer den elektroniske anordning på politibilerne.

Tung og ekstra sikker

De firbenede betjentes køretøj bliver lakeret blå og er modificeret på en række punkter for at kunne modstå strabadserne. Blandt andet med forstærkede bremser og undervogn, en særlig opbygning af hundeburene, der skal sikre, at de ved påkørsel bagfra ikke presses ind i kabinen, og bagdøre med større åbningsvinkel. Som politibil vil V90 også kunne efterlades med låste døre og motoren i gang, når betjentene for eksempel på en varm sommerdag har brug for at gå væk fra bilen uden hundene.

Den næsten fem meter lange V90 B5 AWD vejer 1.960 kilo før ombygningen til politibil, så vi kommer pænt på den anden side af to ton, når hundevognen står klar med forstærkninger og udstyr.

Leveres klar til brug

I tidligere udbudsrunder har politiet anskaffet sig bilerne og selv bygget dem op, men med Volvos erfaringer hos det svenske og norske politi leveres V90’eren stort set færdigbygget og klar til brug. Den første prototype er på vej, hvorefter brugerne – altså hundene og deres tobenede herrer – tester bilerne og kommer med de sidste specifikke ønsker til indretning og udstyr. De første hundevogne vil efter planen kunne leveres i første halvdel af 2021.

10 mærker var med i udbudsrunden, der altså endte med et farvel til Ford Mondeo. Rigspolitiets flåde- og materielstyring pegede på Volvo som bedste politibil efter en vurdering af den samlede pakke, hvor man blandt andet måler på pris, sikkerhed, indretning, praktisk brug, ergonomi, køreegenskaber, service og reparationer.

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation