Så blev bildæk et politisk statement…

2
Goodyear
Kan bildæk være et politisk statement? Det er de for Donald Trump – og det gør pludselig Hvilkenbils Jens Velling ekstra glad for sine Goodyear-dæk…

Som bilnørd er jeg interesseret i bildæk. Du kan have den fineste Ferrari, men hvis dine dæk ikke kan håndtere de voldsomme kræfter, er du lige vidt. Så dæk er ubetinget vigtige. Men at jeg ligefrem skulle få et nærmest politisk-ideologisk forhold til dæk – dén havde jeg ikke set komme.

Men det har jeg fået. Dobbelt op endda. Vi har nemlig to biler i husstanden og helt tilfældigt kører begge biler på amerikansk Goodyear-gummi. Nu viser det sig, at jeg dermed indirekte viser Donald Trump – præsidenten for Amerikas Forenede Stater – at jeg ikke er på hans hold!

Ja, man tror det er løgn, men det er faktisk rigtigt, hvis man skal tro POTUS himself. The Donald er – igen – tændt helt af og gået Twitter-amok. Denne gang fordi Goodyear har dristet sig til at forbyde sine ansatte at arbejde iført en republikaner-rød Make America Great Again (MAGA) kasket.

”Køb ikke GOODYEAR-DÆK. De har annonceret ET FORBUD MOD MAGA-KASKETTER. Få bedre dæk for meget mindre!”, lyder salutten med både versaler og udråbstegn.

Efterfølgende har Trump uddybet sin kritik af, at Goodyear ikke tillader deres ansatte at bære Trump-kampagnens kendte slogan og kaldt firmaets opførsel ’en skændsel’.

”Jeg er ikke tilfreds med Goodyear, fordi de leger politik,” fortsætter Trump, der nu vil skifte Goodyear-dækkene på præsident-limousinen.

Hos Goodyear forklarer man, at man blot følger firmaets egen nul-tolerance politik for chikane og diskrimination på arbejdspladsen. Derfor tillader Goodyear ikke, at medarbejderne bærer tøj, der udtrykker ”støtte til politiske kampagner, til nogen kandidat eller politisk parti”. Til gengæld er støtte til græsrodsbevægelser som Black Lives Matter og LGBT-miljøet tilladt.

Men lige lidt hjælper det: Efter Donald Trumps opfordring til boykot faldt Goodyear-aktien seks procent.

Og det er nærmest ironisk: Goodyear er et ærkeamerikansk firma, grundlagt i 1898 og med hovedsæde i den overvejende republikanske stat Ohio. Ca. en fjerdedel af alle amerikanske biler kører på Goodyear dæk, og de fremstilles af de arbejdere, som Donald Trump i høj grad bejler til.

Nu kan man jo have stærke meninger om mange ting. Ikke mindst om Donald Trump og vel også om, hvorvidt en dækproducent skal blande sig i, om man støtter det ene eller andet parti.

’Goodyear-gate’ understreger først og fremmest endnu en gang, at Trump er den mest uberegnelige og konfronterende amerikanske præsident i historien. Ingen og intet går ram forbi. Og så er det bare fascinerende, at man kan sidde her i lille Danmark og føle, at man har en lille konflikt kørende med verdens mægtigste mand – bare fordi man kører på Goodyear-dæk. At man er sådan lidt systemkritiker-agtig, rebelsk og pro-demokratisk.

For helt ærligt Donald; jeg ved godt det er lidt barnligt, men du har lige sørget for, at Goodyear bliver et både bevidst og politisk valg for mig, næste gang jeg skal have nye bildæk. Og måske er jeg ikke den eneste. Vi kan jo starte en bevægelse – sloganet er allerede på plads: Make Goodyear Great Again!

2 KOMMENTARER

  1. “Få bedre dæk for meget mindre”. Også typisk Trump, at han lige og helt uberettiget skal sætte ind under bæltestedet. Han er vel ikke utilfreds med kvaliteten eller prisen på dækkene? Men pludselig laver de dårlige dæk, fordi han er sur på dem…

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation