Stort bilsalg i august dækker over ‘lagersalg’

0

Panik før lukketid: Bilimportører har i stor stil sat nummerplader på biler, der ikke kan leve op til ny målemetode for brændstofforbrug, der trådte i kraft 1. september.

Hvad der umiddelbart ser ud som rekordsalg af nye biler i august er i virkeligheden mere udtryk for ‘panik før lukketid’ hos landets bilforhandlere.

Op til 1. september havde danske bilforhandlere travlt med at sætte nummerplader på biler, som ikke er godkendt efter den nye målemetode og heller aldrig bliver det, skriver FDMs magasin Motor.

Det vidner ’salgstallene’ for august om. August blev den største august nogensinde med flere end 20.000 nye personbiler indregistreret.

Motor hævder at have kendskab til flere bilkøbere, hvor bilforhandleren var nødt til at sætte nummerplader på den nye bil 31. august. Årsagen til at der skulle nummerplader på en masse lagerbiler, er en ny og mere realistisk norm for bilernes brændstofforbrug, WLTP, som afløser den tidligere NEDC-norm.

WLTP-normen betyder, at en lang række biler ikke længere vil kunne opnå godkendelse efter de nye skrappere krav, og derfor skulle de have plader på inden skæringsdatoen.

‘Huller’ i prislisterne
Et særligt problem i Danmark er, at bilernes præcise pris ikke kendes, før brændstofforbruget er målt efter den nye norm. Den danske registreringsafgift påvirkes nemlig af km pr. liter-tallet. Det gør ejerafgiften også. Derfor er der for tiden ‘huller’ i prislisterne, og færdigbyggede biler hober sig op hos nogle bilproducenter.

Ifølge Motor er blandt andet Volkswagen-koncernen hårdt ramt af de nye krav.

Den danske VW-importør bekræfter, at over halvdelen af mærkets modelvarianter ikke var godkendt 1. september. Blandt dem er Golf, som tidligst ventes godkendt sidst i september.

“Men det er en dynamisk situation, og det ser ud til at rette sig hurtigere op for nogle modeller end ventet, men vi vil være berørt af det i halvanden til to måneder,” oplyser VWs danske presseafdeling til Motor.

Det har været kendt i årevis, at 1. september 2018 ville blive en markant skæringsdato for godkendelse af nye biler.

Fra og med den dato må der i Den Europæiske Union ikke indregistreres nye biler, som ikke er testet og godkendt efter en ny miljø- og brændstofnorm, WLTP.

Alligevel har mange bilproducenter altså  ikke været i stand til at overholde deadline.

Det skyldes, at den nye WLTP-test er krævende for bilproducenterne, da alle varianter skal testes – inklusive den mest og den mindst tørstige variant. Desuden tager hver test omkring tre gange så lang tid som før.

De biler, der er udviklet til og forventes af klare de nye krav, kan indregistreres og udleveres til kunderne, når den pågældende variant er godkendt et sted i Europa.

Der findes dog en overgangsordning, så bilimportører kan søge om tilladelse at indregistrere en mindre ’restgruppe’ af biler i op til 12 måneder.

Læs mere om WLTP: Ny norm udfordrer downsizede motorer

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation