VW øger spændingen med ID.4

prisnedsættelser
VW har reageret på Teslas prisnedsættelser ved at tilbyde en billigere basisudgave af den populære ID.4.

BILTEST: VW’s første elektriske SUV ID.4 er på alle områder bedre end ID.3. Den ligner en sællert, selv om softwaren fortsat driller.

Hvilken bil?

ID.4 er VWs første elektriske SUV og rammer dermed ind i en bilklasse, der forventes at vokse eksplosivt i de kommende år. Teknisk er den baseret på samme såkaldte MEB elbils-platform som den Golf-store ’lillebror’ ID.3, der blev lanceret sidste år. Selv om de to elbiler deler teknik, er det lykkedes VW at forbedre konceptet: På alle parametre fremstår ID.4 som en mere vellykket elbil end ID.3. Vel at mærke uden at prisen er øget nævneværdigt, når man tager i betragtning, at ID.4 er en klasse større end ID.3. Det vender vi tilbage til.
Her tester vi ID.4 i en 1st-udgave, der allerede er udsolgt. Testbilen kan bedst sammenlignes med Business-udgaven med 77 kWh batteri og en rækkevidde på 516 km til 405.000 kr. ID.4 fås fra 375.000 kr. med samme batteri, men mindre udstyr. Billigste ID.4 koster 320.000 kr. med 148 hk og 343 km rækkevidde.

Vidste du at?

Dieselskandalen i 2015, hvor VW blev afsløret i at fuske med udledningen fra 10 mio. dieselbiler, har tvunget verdens største bilproducent ud i en massiv omstilling til elbiler. Første resultat var sidste års ID.3, der på mange måder gør det godt, men også virker ufærdig – hvad enten det gælder det kantede design eller det alt andet end intuitive infotainmentsystem.

Men ID.4 viser, hvor hurtigt VW lærer: Selv om ID.4 er bygget af nøjagtigt samme ’byggeklodser’ som platform, batteri, elmotor og elektronik, opleves den mere finpudset og helstøbt end ID.3.

At dømme efter de begejstrede reaktioner i testugen gælder det også designet, der er gået fra kantet til organisk – og samtidig byder på virkelig fin plads til hele familien. Læg hertil, at ID.4 leverer den SUV-vare, som bilkøberne efterspørger, og ID.4 ligner en sællert.

Hvordan er førerpladsen?

Ved første øjekast er der ingen forskel på førerpladsen i ID.4 og ID.3. Samme lille digitalspeedometer bag rattet, 10-tommers infotainmentskærm i midterkonsollen med diverse apps og et generelt fravær af knapper. Men du sidder højere og kan nyde udsigten over en længere kølerhjelm med potente buler over forhjulene. Og mens vi sætter pris på overblikket og det enkle udtryk, er akilleshælen selve betjeningen: VW er fortsat langt efter Tesla, når det gælder om at skabe forbindelse mellem mand og maskine. Infotainmentsystemet er et mindre mareridt af langsom software, ulogisk opbygning og ’touch-betjening’, der kræver alt for lange blikke på skærmen. Stemmestyringen blander sig så ofte og umotiveret, at vi endte med at slukke for den. Når hele systemet da ikke bare gik i sort af sig selv. Det er en ommer VW – det er alt for tydeligt, at softwaren er udviklet i et land, der stadig sværger til fax og skrivemaskiner…

Hvordan opleves kabinen?

Her rykker ID.4 for alvor fra sin lillebror ID.3. Umiddelbart er design og indretning mage til, men finishen har fået et mærkbart løft. Hvor ID.3 er rustik med sin massive brug af hård plastic, er her flere bløde overflader i ID.4. Betrækket på sæderne fremstår også mere eksklusivt, men desværre skal du fortsat betale ekstra for justerbar lændestøtte – det er for fedtet. Rigtigt lækker er ID.4 ikke. Det koster kassen at udvikle nye elbiler, samtidig med at der skal betales mere end 200 mia. kr. i bøder efter dieselskandalen. VW er tvunget til at spare, og har tydeligvis måttet opgive positionen som klasseduks, når det gælder finish.

Til gengæld er der ikke sparet på pladsen: Særligt bagsædet er gæstfrit med fin benplads, god bredde og et næsten fladt gulv, der gør det muligt at sidde tre komfortabelt på bagerste række. Sammen med et regulært bagagerum på 543 liter, gør det ID.4 til klassens bedste familie-elbil lige nu.

Er sikkerheden i orden?

Ja. ID.4 slipper mere end godkendt fra Euro NCAP-crashtesten, vel at mærke efter de skrappe 2021-krav. Trods sin vægt på to tons har VW fornemt styr på alle crash-disciplinerne. Den passive sikkerhed er høj i både frontal- og sidekollisioner, og ved påkørsel bagfra er du godt beskyttet mod piskesmældsskader. Samtidig tager ID.4 hensyn til modparten – trods sin vægt og højde. En fin og velfungerende detalje er en ekstra sideairbag mellem forsæderne, der forhindrer to forsædepassagerer i at ramme hinanden ved påkørsel fra siden. Den aktive sikkerhed er også i orden med en velfungerende automatisk nødbremse, der også registrerer cyklister og fodgængere. ID.4 har også aktiv vognbaneassistent. Den øger sikkerheden, men vi fandt den irriterende emsig og derfor ubehagelig at køre med. Læs mere på euroncap.com 

Hvordan kører den?

Store batterier gør elbiler tunge, og det gælder også ID.4, der presser badevægten op på to tons. Den høje vægt mærkes hele tiden, for eksempel når du accelererer. ID.4 er hurtigt ude af startblokken, men oppe i fart mister de 204 heste det punch, vi kender fra Teslas mere motorstærke modeller. ID.4s favoritdisciplin er de lange motorvejsstræk, hvor undervognen falder til ro, og du nyder det lave støjniveau fra vind og dæk. Oplevelsen bliver aldrig sportslig, men omvendt imponerer vejgrebet, hvis du presser ID.4 i snævre kurver og på snoede sogneveje. Trods vægten, der skubber den høje ID.4 udad, er krængningen behersket og biddet i de enorme 20-tommer dæk virkeligt overbevisende.

Hvordan er motor og opladning?

150 kW (svarer til 204 hk) til to tons elbil gør ikke ID.4 til nogen raket. Til gengæld hører du stort aldrig noget til elmotoren. Udfordringen er ID.4’s høje og brede karrosseri, der tærer på batteriet. Testugen var præget af stærk vind og lave temperaturer, og det gik hårdt ud over rækkevidden. På et tidspunkt gik turen fra Aarhus til Struer ad motor- og landevej. En retur på 280 km. Vi kørte på intet tidspunkt mere end 110 km/t, men måtte alligevel kortvarigt lade på hjemvejen for at være sikre på at nå hjem. Trods en officiel rækkevidde på 500 km, nåede vi altså at opleve rækkeviddeangst på en tur på 280 km. Ikke helt tilfredsstillende, selv om det bliver bedre i sommerhalvåret med mindre vind og højere temperaturer. Ladetiden er til gengæld godkendt: Op til 125 kW i en lynlader og 11 kW i din hjemmelader.

Passer prisen?

Her og nu har ID.4 næsten klassen for mellemstore, elektriske SUV’ere for sig selv – tilsvarende biler er typisk premium-mærker, der koster væsentligt mere. Selv basisudgaven Life til 375.000 kr. med det store batteri – som vi ubetinget vil anbefale – har ganske meget standardudstyr. Det gælder bl.a. fine detaljer som adaptiv fartpilot, klimaanlæg, p-sensorer, navigation, DAB-radio og læderrat, så priserne virker fair. Til sammenligning er den mindre ID.3 med det store batteri faktisk 10.000 kr. dyrere end ID.4, men er så også topudstyret. For familien, der er på udkig efter en praktisk og rummelig elbil tilbyder ID.4 meget for pengene

Er der alternativer?

Relativt få, for VW er hurtigt ude i klassen for mellemstore, elektriske SUVere. Ford har et spændende alternativ i Mustang Mach-e, der med kraftigere motor men kortere rækkevidde på 440 km koster 400.000 kr.

I juni kommer ID.4s søsterbil Skoda Enyaq, og den bliver få tusinde kroner billigere end VW. Rækkevidden er en anelse længere og finishen skulle angiveligt være lidt mere lækker i den billigere Skoda. Det samme gælder søsterudgaven fra Audi – Q4 E-tron. Den er blot 10.000 kr. dyrere end ID.4 og det må give anledning til panderynker hos VW.

Til sommer ser vi også den teknisk avancerede Hyundai Ioniq 5, der med 800 volt system kan lades ualmindeligt hurtigt. Tre meters akselafstand lover god plads. Med 217 hk, 481 km rækkevidde og masser af standardudstyr koster Ioniq 5 340.000 kr. og ligner dermed en stærk udfordrer til ID.4. Det samme gælder den kommende Tesla Model Y, der er en SUV-udgave af den vellykkede Model 3. Den ser vi i Danmark sidst i 2021.

Konklusion:

For: Plads, komfort, stort batteri.
Imod: Besværlig betjening, Audi til næsten samme pris.
Hvilkenbil siger:

VW får overraskende meget ud af det halve år, der ligger mellem ID.3 og ID.4. Sidstnævnte er bedre på alle områder uden at det kan ses på prisen. Slet ikke i betragtning af, at ID.4 er væsentligt større og mere rummelig. Rækkevidden skuffer godt nok i koldt vejr og betjeningen er slet ikke færdigudviklet. Men til den miljøbevidste familie er det svært at finde en bedre elbil lige nu end ID.4. Stærke konkurrenter lurer dog i horisonten.

FAKTA: VW ID.4 Business

Vejl. pris, inkl. lev.: 405.000 kr. 
Anslået kontantrabat:* 5.000 kr.
Årlig ejerafgift: 660 kr.
Garanti (rust/batteri/mekanik): 12 år/8 år – 160.000 km/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP):
Antal airbags: 7
Længde/bredde/højde: 458/185/164 cm
Akselafstand: 277 cm
Bagagerum (uden/m. nedfældet bagsæde): 543/1.575 liter
Køreklar vægt: ca. 2.000 kg
HK/drejningsmoment: 204 hk/310 Nm
Batteri: 77 kWh netto
Rækkevidde (WLTP): 516 km
Forbrug (WLTP-norm): 174 Wh/km
Målt forbrug: 213 Wh/km
Ladestik: CCS Type 2
Max ladekapacitet pr. time: Indbygget lader: 11 kW (AC). Supercharger: Op til 125 kW (DC)
0-100 km/t: 8,5 sek
Topfart: 160 km/t

Særligt standardudstyr Business:

2-zone klimanlæg, navigation med trafikmeddelelser i realtid, stemmestyring, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, elruder og elspejle, forsæder m. varme, læderrat, adaptive LED-lygter, digital instrumentering, 10-tommer trykfølsom betjeningsskærm, trådløs Apple Carplay og Android Auto, regnsensor, bakkamera, automatisk nødbremse med fodgænger-genkendelse, vejskiltegenkendelse, varmepumpe, nøglefri betjening, USB og Bluetooth, køreprofiler, 19-tommer alufælge.

Ekstraudstyr:

Clever unlimited lade-abonnement med ubegrænset opladning på hjemmelader og netværk: 749 kr. mdl.
20-tommer alufælge: 5.000 kr.
Metallak: 4.800 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

[email protected]

1 COMMENT

  1. Der er længe blevet talt om at “når tyskerne kommer, bliver Tesla kørt over”. Bevares, det kan da nåes endnu, men det er mere famlende end forventet, den entre som tyskerne laver på markedet. De skal dog nok komme efter det- Deres overlevelse afhænger af at de bliver konkurrencedygtige. Ellers kunne det hurtigt ende som en ny Nokia historie.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here