Jaguar E-Pace – på alle måder fed

co2-udledning
Jaguar er særligt hårdt ramt af de nye miljøregler. Derfor er der kæmpebøder på vej til det britiske traditionsmærke.

BILTEST: E-Pace er killingen i Jaguars modelprogram og rammer tidsånden perfekt med sin kompakte SUV-stil. Komfort og ’miau-effekt’ er høj, men det er vægten og prisen på ekstraudstyr også.

Hvilken bil?
Men en længde på 4,4 meter er E-Pace ikke bare den mindste model i Jaguar-programmet. Den rammer også ’the sweet spot’ i et bilmarked, der ikke kan få nok af SUVere og crossovers. Her skal Jaguars killing konkurrere med stærke rivaler som BMW X1 og X2, Årets Bil i Europa Volvo XC40 og snart en ny Audi Q3. E-Pace tager kampen op med velskabt design, pænt med basisudstyr og en overraskende lav indgangspris på 384.000 kr. Skal der mere udstyr og kræfter i E-Pace, får du dog lov til at betale for det: En E-Pace som den vi tester her med 180 dieselheste, firehjulstræk, automatgear og R-Dynamics stylingpakke koster 634.000 kroner. Testbilen er den endnu dyrere First Edition, hvor bl.a. læderindtræk, glastag og 20-tommer hjul løfter prisen op mod én million kroner. Der er med andre ord langt fra bund til top i E-Pace-prislisten.

Vidste du at?

Vi forbinder britiske Jaguar med smukke sportsvogne og ædle limousiner, men siden indiske Tata overtog styringen, er der kommet nye blade i tepotten: Inderne har investeret massivt og flyttet fokus mod modeller, som kunderne faktisk efterspørger. Og kunderne vil have høje SUV-typer.

Jaguars første af slagsen, F-Pace, står i dag for mere end en tredjedel af mærkets salg, og den mindre E-Pace kan blive Jaguars bestseller. Teknisk er E-Pace dog ikke en formindsket F-Pace. Sidstnævnte har nemlig motoren placeret på langs og det optager for meget plads i den kompakte E-Pace. I stedet låner E-Pace platformen fra Range Rover Evoque med tværstillet motor. Det øger pladsen men også vægten – faktisk vejer E-Pace mere end storebror F-Pace. Hvad det betyder for køreegenskaberne, vender vi tilbage til.

Hvordan er førerpladsen?
Lækker og ergonomisk vellykket. Du sidder fremragende i velstøttende sæder med det helt rigtige forhold mellem sæde, pedaler og et rat, der kan trækkes usædvanligt langt tilbage. Udsigten er glimrende, fordi E-Pace er en ægte SUV med høj kørestilling, så hvad angår førerplads er Jaguar blandt de bedste i SUV-klassen. Vi sætter også pris på tydelige instrumenter og en gennemtænkt fordeling af betjeningen: Øverst i midterkonsollen sidder en 10-tommer bred trykfølsom skærm til bl.a. telefon og navigation og derunder en række klassiske knapper og drejegreb til bl.a. ventilation. Det fungerer godt – ikke mindst fordi der også er fingervenlige genvejsknapper til radio, kørecomputer, telefon og fartpilot i det lækre læderrat. Man fornemmer, at E-Pace kommer fra et mærke, hvor bilerne også skal kunne betjenes i uvejsomt terræn.

Hvordan opleves kabinen?

Jaguar har tidligere fået kritik for ikke at kunne matche de tyske rivalers finish, men kabinen i E-Pace fremstår gennemført. Plastoverfladerne er bløde, læderrattet lækkert at røre ved og knapperne klikker på den dyre måde. Knirkelyde hørte vi ingen af – E-Pace virker solid som en kampvogn, men vejer altså også næsten lige så meget.

Pladsen er mere gennemsnitlig. E-Pace er bred over skuldrene som en britisk pittbull, så foran er der langt over til din co-driver. På bagsædet er benpladsen afmålt, men de fleste familier med et par teenagere på bagerste række kan klare sig. Skal fire velvoksne mænd på golf-tur, kommer det til at knibe. Der kan godt lirkes fire golf-tasker ind i det regulære bagagerum, men overlæben risikerer at blive lidt englænder-stiv på de to, der skal sidde på bagsædet. Her er konkurrenter som BMW X1 og Volvo XC40 mere gæstfri.


Er sikkerheden i orden?
Overordnet ja. E-Pace scorer alle fem stjerner i Euro NCAPs crashtest, fordi den grundlæggende er solid og tackler de fleste typer af sammenstød på betryggende vis. E-Pace er også betænksom over for bløde trafikanter, der beskyttes af en indbygget fodgængerairbag. På to områder kniber det dog: Førerens brystkasse og venstre ben udsættes for relativt høje belastninger i frontalkollision, mens beskyttelsen mod piskesmæld er mangelfuld for bagsædepassagererne. Til gengæld er der masser af aktiv støtte til føreren, der blandt andet får hjælp af en effektiv, automatisk nødbremse og vognbaneassistent. En adaptiv fartpilot koster dog ekstra. I virkelighedens verden er E-Pace så tung og høj, at den vil yde god beskyttelse af sine passagerer, fordi den som regel vil ramme mindre og lettere biler. Ikke særligt solidarisk, men godt for dem, der sidder inde i den bastante brite… Læs mere på euroncap.com

Hvordan kører den?

Man føler sig næsten hensat til et tog, når man kører E-Pace. Støjniveauet er lavt og den holder kursen, som var der skinner i asfalten. Til gengæld er E-Pace ikke specielt opsat på at ændre retning. Med en vægt på den fede side af 1.800 kg skal der flyttes så meget masse, at det piller enhver lyst til atletiske retningsskift ud af den overvægtige killing.

Her skuffer E-Pace: Balancen er fin med firehjulstrækket, der automatisk fordeler trækket mellem for- og bagaksel, men lige så elegant og velproportioneret den ser ud, lige så tung og doven er den på en snoet bivej. Motorvejen er E-Paces naturlige hjemmebane. De lange, lige stræk ved frisk marchfart, hvor affjedringen og de store 20-tommer hjul fungerer bedst, labber killingen i sig som sødmælk. Er du mere til dynamik, skal du kigge i retning af BMWs X-modeller.

Hvordan er motoren?
Diesel er efterhånden lige så velset som en republikaner til kronprinsens fødselsdag. Ikke desto mindre er der flest dieselmotorer i E-Pace programmet og slet ingen hybrider. Fair nok. Med sin høje kampvægt er det solide drejningsmoment fra en diesel det rigtige match til E-Pace. Selv med 180 hk skal hver hestekræft slæbe mere end ti kilo, så du skal ikke forvente spurter i Usain Bolt-klassen. Kraftoverskuddet vil dog række til de fleste, og savner du dynamik, kan du glæde dig over den effektive støjdæmpning. Faktisk hører du mest lidt vindsus fra sidespejle og en dæmpet spinden fra motorrummet, mens automatgearet næsten umærkeligt skifter rundt mellem hele ni trin i gearkassen. Mekanisk er E-Pace en tilbagelænet oplevelse, og det spiller fint med bilens forkærlighed for komfortable langture.

Passer prisen?
Du skal holde på både bowlerhat og briller, når du begiver dig ind i Jaguars prislister – især den over ekstraudstyr. Firehjulstræk koster for eksempel 95.000 kroner og er altid en forudsætning for automatgear, der så til gengæld koster beskedne 14.000 kroner. Udstyr er i det hele taget dyrt – og det gælder også testbilen i First Edition-udgave til 989.000 kroner. Sammenlignet med en E-Pace med samme drivline, R-Dynamics design og standardudstyr til 634.000 kroner betaler du 355.000 kroner for detaljer som fast glastag, el-justerbare forsæder og læderindtræk, ruskindsloft, head-up display, fodbetjent bagklap, nøglefri betjening, navigation, 380 watt lydanlæg, adaptiv fartpilot og et par andre småting. Bestemt lækkert, men så er det vist også betalt. Vi hælder mere til basisudgaven, der ikke er fedtet udstyret. Kan du nøjes med forhjulstræk, manuelt gear og 150 dieselheste er 384.000 kr. en skarp pris.

Er der alternativer?
Ja, og de har hver deres særkender: Volvo XC40 D4 AWD aut. 190 hk med Momentum-udstyr til 589.000 kr. byder på cool skandinavisk design, god plads og høj komfort. BMW X1 XDrive 20d aut. med 190 hk til 563.000 kr. er det køredynamiske alternativ, der oven i købet kan fås til kampagneprisen 454.000 kr., hvis du nøjes med forhjulstræk. Mercedes GLA 220d 4-Matic aut. med 170 hk til 530.000 kr. er det kompakte, sportsprægede, men ikke særligt rummelige alternativ. Endelig er Audi på vej med en ny Q3. I det selskab er Jaguar E-Pace dyrest, men kan som britisk traditionsmærke også tilbyde noget særligt i form af design, historie og en knivspids upperclass…

Konklusion:
For: Design, komfort, finish.
Imod: Høj vægt, dyrt ekstraudstyr.
Hvilkenbil siger:

Jaguar jagter større markedsandele med den kompakte luksus-SUV, E-Pace. Det skal nok lykkes. Er du til design, komfort og den særlige britiske stemning af smagfuld luksus, skal du afgjort give Jaguar-killingen en chance – også selv om udstyr koster kassen og (over)vægten piller dynamikken ud af køreoplevelsen: E-Pace har høj ’miau-effekt’ og er – i enhver forstand – lidt federe end rivalerne.


Læs også tests af konkurrenterne:

BMW X1 med højere ambitioner

Volvo XC40 er cool på svensk

FAKTA: Jaguar E-Pace D180 AWD aut. R-Dynamic

Vejl. pris, inkl. lev.: 634.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 35.000 kr.
Årlig ejerafgift: 5.480 kr.
Garanti (rust/mekanik): 6/3 år
Sikkerhed (Euro NCAP): NCAP 5
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 17,9 km/l (147 gr. CO2/km)
Forbrug i test: 15,0 km/l
Længde/bredde/højde: 440/198/165 cm
Bagagerum (min/max): 577/1.243 liter
Vægt: 1.843 kg
Motor: 4 cyl., 2,0 liter, turbodiesel
Effekt: 180 hk/200 Nm
0-100 km/t: 9,3 sek.
Topfart: 205 km/t

Særligt standard udstyr (R-Dynamics):
2-zone klimaanlæg, LED-lygter for og bag, fartpilot, automatisk nødbremse, vognbaneassistent, fjernbetjent centrallås med nøglefri start, el-ruder for og bag, el-spejle m. varme, multijusterbar førerplads, 10” trykfølsom skærm med Bluetooth og stemmekontrol, splitbagsæde, læderrat m. varme og betj. af radio og fartpilot, USB-stik, kørecomputer, dæktrykmåler, p-sensorer for og bag, bakkamera, regnsensor, lysfølsomt bakspejl, lysautomatik, bakkestart, køreprogrammer, 17” alufælge, satinsorte rudelister.
Metallak: 17.000 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

[email protected]

REVIEW OVERVIEW
Jaguar E-Pace
test-jaguar-e-pace-paa-alle-maader-fedBILTEST: E-Pace er killingen i Jaguars modelprogram og rammer tidsånden perfekt med sin kompakte SUV-stil. Komfort og ’miau-effekt’ er høj, men det er vægten og prisen på ekstraudstyr også. Hvilken bil? Men en længde på 4,4 meter er E-Pace ikke bare den mindste model i Jaguar-programmet....

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here