Volvo og Uber klar til at køre selv

0
Selvkørende Volvo XC90
Volvo og Uber præsenterer deres første produktionsklare selvkørende bil. Dermed er de to firmaer et stort skridt nærmere den selvkørende fremtid.

Siden Uber og Volvo Cars indgik en samarbejdsaftale i 2016 har de to selskaber udviklet flere forskellige prototyper i et forsøg på at fremstille en selvkørende bil, der er klar til masseproduktion.

Nu er målet nået: Kørselstjenesten og bilproducenten har netop præsenteret en Volvo XC90, der sammen med Uber’s system til autonom kørsel både er fuldt selvkørende og klar til serieproduktion.

En almindelig Volvo XC90 er født med så mange sikkerheds- og køreassistenter, at det alt andet lige har været nemmere for Uber at gøre den store SUV selvkørende. Dermed kan Uber lettere lancere selvkørende biler i sit netværk som en delebilstjeneste, der baserer sig på autonom teknologi.

De vigtigste detaljer i Volvo’s produktionsklare bil inkluderer adskillige back-up systemer til både styre- og bremsefunktioner. Hvis et eller flere af de primære systemer af en eller anden årsag svigter, er back-up systemerne udviklede til at bringe bilen til omgående standsning.

Foruden Volvo’s indbyggede back-up systemer er sensorer placeret ovenpå og indbygget i bilen, så den sikkert kan køre af sig selv i et bymiljø.

Teknikken mangler godkendelser

Selv om Volvo og Uber er klar til at sætte bilen i produktion, kommer vi ikke til at møde autonome XC90’ere lige med det samme. Dertil mangler der stadig godkendelser fra myndigheder verden over. Men optimismen fejler ikke noget.

“Vi tror, at selvkørende biler kommer til at øge trafiksikkerheden, som er hele grundlaget for vores virksomhed, yderligere,” siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Cars.

”Midt i næste årti regner vi med, at en tredjedel af de biler, vi sælger, vil være fuldt autonome. Vores aftale med Uber understreger vores ambition om at være den leverandør, verdens førende delebilstjenester retter blikket mod”.

Volvo mener, at autonom kørsel vil give store fordele for trafiksikkerheden og dermed samfundet, når alle biler en dag er selvkørende. Indtil da kan teknologien give brugerne en bedre køreoplevelse ved at befri dem for kedelige opgaver som f.eks. gentagne stop-og-start situationer ved køkørsel.

[email protected]

Ulykke stopper test af selvkørende biler

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation