Alt om VWs nye Golf

nye golf
Den nye Golf 8 bygger på velkendt hardware, men er fuld af ny software. Masser af facts og fotos om en af årets vigtigste bilnyheder.

Alle taler om elbiler. Ikke mindst næste års ID.3, den første ægte og ‘folkelige’ elbil fra verdens største bilproducent, Volkswagen.

Det er fuldt forståeligt. Fremtiden tilhører elektriske biler. Men på den korte bane vil benzin, diesel og hybridbiler fortsat overhale elbilerne både højre og venstre om i salgs-statistikkerne. Og én af de biler, der vil sælge bedst, er VW Golf.

Igår præsenterede Volkswagen ottende generation af deres ikoniske bestseller hjemme i Wolfsburg, hvor modellen også fremstilles. Her går vi tæt på nyheden, der kommer til Danmark i løbet af marts.

Samme platform

Op til premieren har der været talt meget om, hvorvidt Golf 8 reelt ‘bare’ er et kraftigt facelift af Golf 7. Nu ved vi med sikkerhed, at den nye Golf står på samme platform som sin forgænger. De grundlæggende mål er de samme: Længden øges med 2 cm til 428 cm, bredden reduceres fra 180 til 179 cm, mens højden fortsat er 145 cm. Også akselafstanden på 264 cm bevares. Dermed kan vi forvente nøjagtig samme og fine pladsforhold i kabinen som tidligere.

Mens den såkaldte MQB-platform er bevaret, har VW ændret designet. Ved første øjekast lægger 8’eren sig tæt op af 7’eren, men det er typisk Golf. Designet skal være let genkendeligt fra generation til generation, men faktisk er alle karrosseridele nye. Mest tydeligt på fronten der nu præges af smalle LED-forlygter, mindre luftindtag og ikke mindst det nye sort-hvide VW logo. Som bannerfører for mærket er det naturligvis Golf, der får lov at lancere det nye mærkelogo.

Langs siden er der kommet mere ‘schwung’ over designet: Der er pressefolder både øverst og nederst på dørene, mens den kraftige, Golf-typiske C-stolpe ligner sig selv. Bagtil sørger smallere LED-baglygter for et nyt look. Golfens chefdesigner, Felipe Montoya, er særligt tilfreds med udformningen af bagklappen, der får bilen til at se bredere og lavere ud.

‘Gamechanger’

Vi skal inden døre for at finde de store nyheder. Førerpladsen er nærmest revolutioneret: Fuld digital instrumentering med et 10-tommer stort display bliver standard. Til højre suppleres det af en otte tommers infotainmentskærm i midterkonsollen, der styrer det meste i bilen fra ventilation til musik. Den trykfølsomme skærm, der også kan delvis stemmestyres, kan opgraderes til det såkaldte ‘Innovision Cockpit’. Her vokser skærmen bl.a. til 10 tommer og får indbygget navigation.

Endelig er det stort set auf wiedersehen til klassiske knapper og betjeningsgreb i den nye Golf. Selv den velkendte drejeknap til lygterne er udskiftet med en touchpad, der styrer nærlys, p-lys og tågelygter og indeholder ‘hurtig-taster’ for el-bagrude og hurtig afrimning af forruden. En let berøring, som vi kender det fra vores smartphones, er nok. Til gengæld kan panelet ikke betjenes i blinde – du bliver nødt til at kigge.

Det samme gælder betjening af ventilation og varme i forsæderne. Her forsøger VW dog at lette betjeningen ved hjælp af fast definerede felter til f.eks. at skrue op og ned for temperaturen.

Ifølge VW selv skal digitaliseringen og betjeningen forbedre interaktionen mellem mand og maskine. VW fremhæver Golf 8’s evne til at kommunikere med omverdenen ved hele tiden at være online. Et eksempel er navigationen, der ikke blot viser vej. Med ‘We Connect’ systemet udvides navigationen til ikke blot at vise interessepunkter undervejs som restauranter. Systemet kan også vise telefonnummer til reservering af et bord.

VW kalder teknikken for en ‘gamechanger’ i klassen, og sammenligner det med overgangen fra mobiltelefoner med trykknapper til smartphones med touchdisplay.

Flere hybridudgaver

Mens ID.3 er fuldt elektrisk, ‘nøjes’ Golf med at være mere eller mindre elektrificeret. Typisk VW kommer den nye Golf med et væld af motorer – og flere af dem får hybridteknik.

De mindste får 48 volts elsystem med integreret startermotor, der forbedrer brændstoføkonomien. Rigtigt nøjsomt bliver det med to ladehybrider med et batteri på 13 kWh, der oplades i stikkontakten. VW opgiver endnu ingen forbrugstal, men vi forventer, at ladehybriderne kan køre mere end 50 km på ren el.

Formentlig vil de fleste ikke desto mindre vælge helt almindelige benzin- og dieselmotorer til deres nye Golf. Og der bliver nok at vælge imellem. I Danmark begynder udvalget med en trecylindret, én liters turbobenziner med 110 hk. Derefter følger en 1,5 liters med fire cylindre, der enten yder 130 eller 150 hk. Begge kobler to cylindre ud ved cruising for at spare brændstof. Senere følger kraftigere versioner med helt op til 300 hk til heftige GTI- og R-versioner af Golf.

Rygterne om dieselmotorens død er også stærkt overdrevne. Selv hos VW, der har gjort motortypen udrydningstruet med sin famøse dieselskandale fra 2015. Golf kan fås med to dieselmotorer med henholdsvis 115 og 150 hk. Begge er på to liter, har fire cylindre og lever op til den meget skrappe Euro 6d norm. Selv om dieselmotorens image er helt i bund, kan de to TDI-modeller reelt vise sig at være de mindst miljø- og CO2-belastende i Golf-programmet. I hvert fald for bilister med et stort kørselsbehov og mange motorvejskilometer.

Masser af standardudstyr

Med den nye Golf indfører VW nye udstyrslinjer. Basis hedder bare Golf og afløser Trendline. Det dufter af fortidens ultraskrabede folkevogne, men faktisk er fabrikken snarere i gavehumør. Tjek bare listen over standardudstyr her: LED-lygter for og bag, digital instrumentering og infotainmentsystem, DAB+ radio, Apple Carplay og Android Auto, nøglefri start, læderrat med varme, aircondition, udvidet automatisk nødbremsesystem, bil-til-bil-kommunikation og konstant opkobling til nettet. Formentlig bliver adapativ fartpilot også standard.

Og nej – VW lader os slippe for den stenhårde plastic i kabinen, som de ellers er begyndt at bruge i T-Roc og T-Cross. Her skal Golf 8 være sit gode gamle jeg med lækre og bløde materialer…

Næsten udstyrstrin hedder Life. Her udvides pakken med 16-tommer alufælge, p-sensorer og trådløs opladning af mobilen.

Topmodellen kalder VW for Style. Her forkæles du med 17-tommer alufælge, sportssæder, hukommelse på elspejlene og tre zonet klimaautomatik.

Endelig kan du tilføje R-Line på ønskelisten, der tilfører Golf en række sportslige detaljer.

Billigere end ID.3

Til gengæld kender vi endnu ikke prisen. Konkurrencen er knivskarp i Golf-klubben, så vores bedste bud lyder på startpriser lidt under den kvarte million. Der skal også være luft op til den elektriske ID.3, der begynder ved 280.000 kroner og vil stå tæt på den nye Golf hos forhandlerne i andet halvår 2020.

ID.3 vil tiltrække sig den største opmærksomhed. Men de fleste kunder vil skrive slutseddel på den nye Golf.

Læs mere om Golf 8 her.

Her er den nye Golf 8

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here