Hårde stød til elektrisk BMW i crashtest

0
475

Elektrisk BMW i3 og den nye Nissan Note skuffer i ny crashtest. Til gengæld er der topkarakterer til klassiske danskerfavoritter som Mazda 3 og Peugeot 308.

Der er både drøje hug og stjernedrys til hele 11 biler i forbrugerorganisationen Euro NCAPs sidste crashtest i 2013. Kun seks af bilerne er dog interessante for danske bilkøbere – og det gælder især den nyeste medlemmer af ”Golf-klubben”; Mazda 3 og Peugeot 308.

Begge biler var for nylig med i opløbet om at blive Årets Bil i Danmark, og det var åbenbart – hvad angår sikkerhed – fuldt fortjent. Begge biler scorer nemlig de maksimale 5 stjerner i Euro NCAP-testen.

Den nye Peugeot 308 er bomstærk - kun beskyttelsen mod piskesmæld kunne være bedre.
Den nye Peugeot 308 er bomstærk – kun beskyttelsen mod piskesmæld kunne være bedre.

Særligt kommende Peugeot 308-ejere kan se frem til trygge køreture. Udover en øget belastning af chaufførens brystkasse i den svære pæletest, har den franske Golf-udfordrer nemlig ingen nævneværdige svagheder. Tværtimod beviser crashtesten, at Peugeot har fået styr på beskyttelsen mod piskesmæld ved bagende-påkørsler, der ellers tidligere har drillet mærket.

Den nye Mazda 3 slipper også hæderligt fra mødet med muren i testlaboratoriet. Dog driller pæletesten i en grad, så Mazda 3 noteres for den næst-dårligste karakter i denne disciplin. I virkelighedens verden kan det oversættes til forhøjet risiko for skader på brystkassen i ublide møder med vejtræer eller massive master. Som konkurrenten Peugot 308 har Mazda 3 til gengæld godt styr på beskyttelsen mod piskesmæld, fordi hovedstøtterne fungerer optimalt.

Nissan Note er hård ved bløde trafikanter
En anden nyhed, der også forventes at blive en bestseller herhjemme, klarer sig mindre overbevisende. Mini-MPV’en Nissan Note har nemlig problemer med fodgængerbeskyttelsen, lige som Euro NCAP også noterede en række mindre svagheder i frontaltesten og beskyttelsen mod piskesmæld. Uden ligefrem at dumpe må Nissan Note derfor nøjes med totalbedømmelsen fire ud af fem stjerner.

Samme lidt skuffende bedømmelse får BMWs første elbil, i3 (billedet). Selv om bilen er nyudviklet og bygget i bl.a. kulfiber og aluminium har konstruktionen en række svagheder. I3 er hård ved fodgængere, chaufførens ben risikerer alvorlige skrammer i frontalsammenstød og i pæletesten er der problemer med beskyttelsen af chaufførens brystkasse. Derfor ender det med fire stjerner til en elektrisk BMW, der ellers er udset til at være spydspids for flere miljøvenlige biler fra bilfabrikken i Bayern.

BMW i3 er ikke lige-ved-og-næsten at blive femstjernet, men burde være bedre på flere punkter. Det er mærkeligt, at BMW ikke vurderer en 5-stjernet Euro NCAP karakter højere,” siger den danske sikkerhedsekspert fra sitet sikkerbil.dk, Leif Nielsen.

Fire stjerner er til gengæld en forbedring for Mercedes Citan, en ”Postmand Per” bil, der nok har en prominent Mercedes-stjerne i kølergrillen, men er baseret på en ældre Renault Kangoo. Tidligere i år slap Citan så skidt fra Euro NCAPs crashtest, at det kun blev til tre ud af fem stjerner. Blamagen, der efterlod Mercedes med røde ører og intern uro, skyldtes at Citans airbags ikke fungerede korrekt. Det gør de nu, men Kangoo er og bliver en seks år gammel varebilskonstruktion, der ikke er helt up-to-date, og derfor bliver det kun til fire stjerner til Mercedes Citan.

Også Mazda 3 slipper hæderligt fra mødet med muren - dog er pæletesten hård ved den japanske Golf-rival.
Også Mazda 3 slipper hæderligt fra mødet med muren – dog er pæletesten hård ved den japanske Golf-rival.

I den stik modsatte ende af skalaen befinder luksusbilen Maserati Ghibli sig. Den beviser, at man sagtens kan være smuk uden at være skrøbelig. Med fem stjerner og lutter pæne ord fra Euro NCAP kører den Ferrari-producerede Ghibli lige op med solide tyske konkurrenter som BMW 5 og Mercedes E – også når det gælder sikkerhed. Faktisk er det nok tanken om, at Euro NCAP har smadret hele tre nye Maserati Ghibli for at gennemføre crashtesten, der gør mest ondt her…

Læs mere om alle crashtests på sikkerbil.dk

Læs også: Mercedes Citan hjemkaldes efter crashtest 

jensv@hvilkenbil.dk 

Nissan Note er så hård ved fodgængere, at det koster den 5. stjerne.
Nissan Note er så hård ved fodgængere, at det koster den 5. stjerne.

 

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here