Tesla vil lave kompakt elbil

0
kompakt elbil
Kompakt elbil skal konkurrere direkte med VW ID3. på pris og rækkevidde. Revolutionerende ny måde at fremstille karrosseriet på skal holde prisen nede.

Tesla planlægger en mindre, billigere og kompakt elbil, der skal konkurrere direkte med VWs nye ID.3 elbil i Golf-størrelse. Meget anderledes kan man ikke tolke den seneste melding fra Tesla-ejer Elon Musk på et møde med investorer og analytikere forleden.

”Vi vil ikke lykkes med vores mission, hvis vi ikke gør elbiler til at betale,” sagde Musk på et af de møder, han tidligere har brugt til at afsløre store nyheder på.

”Det, der irriterer mig mest lige nu er, at vores biler ikke er tilstrækkeligt billige. Den udfordring bliver vi nødt til at løse,” forklarede Teslas ejer på mødet.

Uden at afsløre tekniske detaljer, sagde Elon Musk, at man godt kan regne med, at Tesla vil fremstille en kompakt elbil, der skal produceres i stort antal.

Eksperter forventer, at det lidt forenklet bliver en hatchback-udgave af Teslas nuværende Model 3. Den kommende ’basis-Tesla’ skal fremstilles på den fabrik, som Tesla lige nu bygger uden for Berlin. Kunderne bliver da også europæiske bilkøbere – hjemme i USA er der begrænset interesse for kompakte hatchbacks.

Musk har aldrig lagt skjul på, at store produktionstal er nøglen til lavere priser. Jo flere biler, der triller af Teslas samlebånd, desto billigere kan de sælges.

Vil tage patent på ny teknik

Men Musk har også et andet middel til at reducere prisen på den kommende Tesla-baby: Han er ved at tage patent på en ny og revolutionerende måder at fremstille karrosserier på. Tesla har udviklet en gigantisk maskine, der er i stand til at støbe og trykke karrosseriet ud i blot to stykker aluminium. Normalt består et karrosseri af ca. 70 dele, så den nye produktionsmetode vil både gøre Teslas elbiler langt lettere at fremstille og billigere at sælge.

Tesla er så langt fremme med teknikken, at den allerede benyttes til fremstillingen af den nye Model Y, der lanceres senere i år.

Ikke lige foreløbig

Drømmer du om en prisbillig, lynhurtig og kompakt elbil med et Tesla-logo på fronten, er det dog på sin plads med et virkeligheds-tjek: Dels kommer den ikke foreløbig. Tesla skal først lancere førnævnte Model Y og derefter giga-pick-up’en Cybertruck og supersportsvognen Roadster. Dels bliver Tesla med stor sandsynlighed nødt til at skrue ned for både rækkevidde og præstationer i forhold til den større Model 3. Batterierne udgør nemlig op til tre fjerdedele af prisen for en elbil. Skal den nye basis-Tesla være mærkbart billigere end Model 3, er det nødvendigt at gøre batteripakken mindre.

Med mindre Elon Musk også har et es i ærmet her. Tidligere i år har flere medier skrevet, at Tesla allerede fra årsskiftet er klar med en ny generation batterier, der både bliver billigere og bedre end dem, vi kender i dag.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation