Toyota Aygo-efterfølger tager form

0
332
aygo

Mikroklassen er alligevel ikke død: Med ord som fræk attitude og stærk personlighed lancerer Toyota efterfølgeren til den populære Aygo.

Hvis man frygtede, at Toyota ville køre den populære Aygo på bilkirkegården og hænge en mindeplade op på Toyota-museet, så tag det roligt.

Den japanske mikrobil er på ingen måde død. Fabrikken dokumenterer det med billeder af konceptbilen Aygo X prologue og en meddelelse om, at man er “fast besluttet på fremover fortsat at være den dominerende spiller i mikroklassen”.

For dominerende har Toyota været. I 2005 indtog Aygo sammen med franske PSA mikro-markedet med Citroën C1 og Peugeot 107, populært kaldet Rip, Rap og Rup – eller Kylle, Pylle og Rylle, om man vil. Netop den størrelse bil efterspurgte en stor gruppe bilkøbere, så de efterfølgende år sprøjtede ethvert bilmærke med respekt for aktionærernes udbytte mikrobiler ud i stort tal. Ikke mindst i Danmark var populariteten enorm.

aygo
Toyota Aygo X prologue er tegnet på Toyotas europæiske designcenter, ED2 i Nice i Frankrig.

Men tiderne skifter, indtjeningen pr. produceret mikro er meget beskeden, elbiler er det nye indsatsområde, og i begyndelsen af 2019 var skilsmissen en realitet. Samarbejdet mellem PSA og Toyota om produktion af de tre mikrobiler på fabrikken i Tjekkiet ville efter to års separationsperiode høre endeligt op. Det har længe stået klart, at Citroën C1 og Peugeot 108 efter i år bliver kørt på bilkirkegården.

Låner teknik fra Yaris

Toyota er nu eneejer af fabrikken i Tjekkiet, og der er ingen planer om at lukke den ned. For ifølge japanerne efterspørger markedet stadig de helt små, fikse bybiler. Her kommer den nye Toyota Yaris så ind i billedet: Den står på den nye fleksible GA-B-platform – der ikke er så kedelig, som den lyder – GA-B er et perfekt fundament for en ny Aygo.

For at holde en vis indtjening pr. mikro vil det være nødvendigt med et stort produktionstal. Omkostningerne lettes af, at en del af den fine teknik, der findes i Yaris, umiddelbart kan hældes over i den nye Aygo.

Men igen: Profitten på mikroer er lige så lille som navnet, og derfor vil man kun få ét motor-valg: En lille benzinmotor. Hybrid-teknik skal man ikke forvente, og hvis Aygo en dag springer ud som elbil, bliver den næppe den første elektriske personbil fra Toyota. Rettidig omhu har altid været et fast Toyota-mantra, og produktionsomkostninger og råvarepriser skal derfor langt ned, før vi ser en elektrisk Aygo.

Aygo X prologue er resultatet af Toyotas ønske om “at bringe koncernens vision for fremtidens bil i A-segmentet til live”, som det hedder.

Hvornår Toyota Aygo X prologue ændrer status fra koncept til virkelighed, er der endnu ikke oplysninger om. Indtil videre må vi nøjes med at glæde os over billederne af Toyotas mikro med den “frække attitude” og “store personlighed”. Og selvfølgelig håbe på, at den kommende Aygo vil imponere på samme måde som den nye Yaris.

Danskerprisen på Toyota Aygo vil skulle bevæge sig omkring de 100.000 kr. Blandt de konkurrenter, der i skrivende stund stadig er på markedet, skal Aygo sammenlignes med Hyundai i10 (fra 104.000 kr.), Kia Picanto (fra 99.000 kr.), Renault Twingo (fra 106.000 kr.) og VW Up (fra 130.000 kr.).

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here