Salget af høje biler tager et højdespring

0

Bilsalg: På to år er salget af høje SUV- og crossover-biler fordoblet. Generelt halter bilsalget dog lidt efter sidste års rekord og især mikrobilerne er blevet mindre populære.

Danskernes appetit på højbenede familiebiler synes umættelig.

Nye salgstal fra De Danske Bilimportører viser, at højdespringeren i aprils bilsalg er SUV- og crossover-modeller, som er sprunget fra at udgøre ca. 12 procent af markedet for to år siden til i april i år at ligge på 25 procent. Altså mere end en fordobling på to år.

Fælles for dem er, at det er høje biler sammenlignet med traditionelle sedaner, stationcars og hatchbacks.

Ser vi på danskernes appetit på nye biler generelt er den mindre glubende: Et blik på årets første fire måneder viser et fald i antal indregistreringer af nye biler på ca. 2,5 procent holdt op mod samme måneder sidste år – et dyk på lige knap 1.900 biler i alt.

Trods faldet ligger efterspørgslen på nye biler dog fortsat på et højt niveau historisk set. Og efter de netop overståede overenskomstaftaler forudser De Danske Bilimportører også et godt bilsalg i de kommende måneder.

Salget af mikrobiler halveret
Efter afgiftssænkningen sidste efterår fortsætter tendensen mod, at vi anskaffer os lidt større biler, mens interessen for de mindste biler er kølet af, viser bilimportørernes tal for april.

Mikrobilernes andel er med et fald fra ca. 21 procent for to år siden til nu kun 11 procent halveret i april 2018. Minibilerne i B-segmentet udgør fortsat den absolut største klasse, og salget ligger stabilt, dog med en lille pil ned i april, på ca. 26 procent af markedet. Også i den lille mellemklasse (C-segmentet) er der en mindre tilbagegang fra 18-20 procents andel de seneste par år til nu 17 procent.

“Tilbagegangen for de andre bilklasser udmønter sig altså i en massiv fremgang i salget af crossovers,” siger redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling, der ikke tør spå om, hvornår efterspørgslen på de højbenede familiebiler topper.

“Det er en stærk trend, og bilfabrikkerne sprøjter mange nye, smarte modeller ud, så der er også meget at vælge imellem,” siger redaktøren.

“En crossover er lettere at komme ind og ud af, den har en høj siddeposition, der giver overblik –  noget mange værdsætter – men omvendt er en crossover ofte dyrere end en almindelig stationcar eller hatch-back, lige som køreegenskaberne ofte ikke er helt så gode,” forklarer Jens Velling, der har 25 års erfaring som motorjournalist.

VW igen mest solgt
Den store mellemklasse (D-segmentet), som blandt andet indeholder mange firmabiler, udgør stabilt ca. 10 procent af salget.

Ser vi nærmere på, hvilke mærker og modeller, der rykkede i april, så er minibilen Peugeot 208 tilbage på førstepladsen med et salg på 756. Nissans crossover Qashqai rykkede ned fra førstepladsen i marts til en syvendeplads i denne måned med 439 solgte mod sidste måneds rekordhøje 1.057 styk. Det tyder på, at importøren har indregistreret et ekstraordinært stort antal biler i marts. For eksempel demobiler samt leasing og udlejningsbiler.

Volkswagen Golf kom ind på en andenplads i april med 571 solgte, og Polo kørte med tredjepladsen med 540 solgte.

Volkswagen blev i april igen det mest solgte mærke efterfulgt af Peugeot og Toyota.

FAKTA: Top 20 bilsalg, april 2018

1. Peugeot 208 756
2. Volkswagen Golf 571
3. Volkswagen Polo 540
4. Volkswagen Up! 495
5. Volkswagen Passat 467
6. Citroen C3 464
7. Nissan Qashqai 439
8. Skoda Fabia 426
9. Toyota Yaris 407
10. Toyota Aygo 377
11. Volkswagen Touran 374
12. Renault Ny clio 366
13. Skoda Octavia 309
14. Mercedes A-klasse 281
15. Hyundai i10 263
16. Peugeot 3008 261
17. Ford Focus 255
18. Peugeot 2008 253
19. Renault Captur 249
20. Volkswagen Tiguan 249

 

Læs mere – se vores tests af de mest populære crossovers:

Dacia Duster børster støvet af sig

Højbenet Ateca holder jordforbindelse

Knapt nok flyvefærdig Renault Kadjar

Nissan Qashqai rammer plet igen

Vitara er rå stil og rustik køreglæde

C3 Aircross er både fryd og frustration

Højbenet Seat Arona har hit-kvaliteter

Kia Stonic – mindre samba i højhælet Rio

Crossland X – tysker med fransk accent

Peugeot 2008 – Højbenet løveunge får nyt tandsæt

Renault Captur har livsstilen i højsædet 

Mazda CX-3 – byens frækkeste gadekryds

Volvo XC40 er cool på svensk

Skoda skyder bjørnen med Kodiaq

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation